298 преглеждания, 0 коментара,
0.00 / 0 гласа
Талмуд за всеки: Из учението на иудейските мъдреци
Талмуд за всеки: Из учението на иудейските мъдреци
издателство: Кибеа
корична цена: 45.00 лв (-12%)
mobilis цена: 40.95 лв.
спестявате: 4.05 лв + 135 точки

ОписаниеЕйбрахам Коен (1887-1957) е сред най-задълбочените изследователи на талмудиския иудаизъм. Той е редактор на изданието на Библията, осъществено от "Сончино Букс", и участва в преводите на Талмуда и Мидраш.

Талмудът е един от великите класически текстове на човешката цивилизация - вечни, въздействащи, вдъхновяващи. Той се нарежда сред безценните писмени паметници в историята, наред с Библията, "Държавата" на Платон, Аристотелевата "Политика", Корана. Общото между тези книги е силата да привличат вниманието и да предизвикват отклик векове след своето създаване. От незапомнени времена, поколение след поколение, Талмудът властва и внушава самобитен идеал за морална и интелектуална добродетел, формирал у еврейския народ единен модел на мисловност. Наред с великите и Вечни творения на човешкия дух, Талмудът е забележителен като жива традиция, като фокус на едно извечно битуване. Той е не толкова книга, колкото интелектуално наследство за вечността.

Публикувана през 1931 г., излязла в Съединените щати през 1949 г., и сега, десетилетия след първата си поява, антологията "Талмуд за всеки" се радва на читателски интерес. Тя дължи своите достойнства на системния и последователен метод на изложение на идеите, а ние и до днес разгръщаме нейните страници заради възможността да намерим убедителни и смислени постановки на изразената в Талмуда позиция по същностни за Тора, т.е. за иудаизма, религиозни, етични, правни и теологични проблеми.

След време ще бъдат създадени и други подобни трудове, но книгата на Коен едва ли ще бъде надмината в постигнатото от автора й с елегантност и интелект.

Джейкъб Нойзнер

Още за книгата

  • година на издаване: 2008
  • вид на подвързията: меки корици
  • страници: 526
  • ISBN: 9789544744410


Сподели с приятел


КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате книгата
"Талмуд за всеки: Из учението на иудейските мъдреци"    


Още книги от

  • автора
  • издателството
  • категорията
    Не са намерени други книги